De verandering (krimp) van de grens van Tigray (1855-2021)
Helaas was de laastste 150 jaren niet zo best geweest voor Tigray. In deze periode waren de door de natuur als door de mens veroorzaakte rampen enorme. De laatse 150, internationale als interne oorlogen, droogte en honger, genocide, discriminatie en ethnische profilering, politieke onrust, sociale en economische problemen enz. niet weg geweest uit Tigray. Geen wonder het aantal inwonners stagneerde (niet groeide) voor de laatste 150 jaar. Ook de grens van Tigray krimpte van tijd tot tijd.
Sinds 1991, de val van de communisten ,(einde van de koude oorlog) kende Tigray relatievelijke vrede. De vrede had wat resultaat. Dat was te zien door de snellere economische groei van Ethiopie. Economische groei van dubbel digit vond plaats enkele jaren achter elkaar, tot 2018 wanneer de houdige leider Abiy Ahmed aan de macht kwam.
In 2018 is Abiy Ahmed een nieuwe leider van Ethiopie geworden. De machtsovergang was vredig. Maar het ging kort daarna mis met Ethiopie omdat Abiy politiek bevriendt werd met de Eritrese dictator, Esaya Afewerki. De vriendschap leek goed in het begin. Abiy kreeg zelfs Nobbel Prijs voor deze vriendschap. Maar dat was schijn bedricht. Een viandig Eyasas, die zijn land Eritrea 20 jaar met sancties van de Verenigde Naties (VN) leide, veranderde de vriendschap naar militaire alliantie van beide landen om Tigray kapot te krijgen. Beide hadden nog vrienden gemaakt van enkele landen in de regio, inclusief Somalie en Arabische landen als UAE, en Saudi Arabia.
De alliantie van deze viandige mensen kwam op de slechtset periode van Tigray. Graat hoeveelheid sprikhanen had had tot gevolg dat de boeren van Tigray (80% van de bevolking) veel te weinig oogst kregen. Daarnaast komt de corona-virus.
Voor Abiy en Esayas was deze periode het beste om Tigray aan te vallen. Dat deden zij wanneer de aandacht van de hele wereld gericht was aan de verkiezingen van Amerika (november 2020). Op eens waren er circa milioen gewapende mensen aan het vechten in Tigray. Daarnaast werden dronen van UAE grootschallige gebruikt.
Abiy en Esayas hebben grootschalige offensieve begonen om binnen enkele dagen Tigray uit te schakelen. Van hen Tigray moet terug naar primitieve leven van honderden jaren terug. Zij hebben alles verwoest in Tigray. Er weerd groot schalige genocide, ethnische zuivering door middel van verkrachingen en moord, verwoesting van de infrastructuur, industireen en fabrieken, overheidsinstellingen, scholen en universiteiten verwoest en geroofd, particulier bezitten afgepakt, milioenen vee gedood en ook mee genomen naar Amhara (Ethiopie) als naar Eritria. Niets is gespaard gebleven. Medische instellingen, (ziekenhuizen en klinieken), fabrieken en industrieen (farmaceotical en textiele fabrieken), gewassen verbrand, hooie gebrand zodat de boeren geen voer meer hebben voor de vee die nog gespaard waren.
Tigray mocht geen contacten hebben met de wereld. Alle diensten communicatie diensten (openbaarvervoer, telefoon, internet enz) werden geblokeerd. Ook de grens met Soedan, de enige weg wia welke mensen kunnen vlucht werd dicht. DE Eritrese en de Ethiopische legers samen bewaken de grens.
Ook banken werden gesloten. Men mag niet zijn eigen geld in de bank gebruiken. Ook energie, stroom als brandstof, wordt niet geleverd. Drinkwater voorzieningen worden stop gezet. Vanaf november 2020, 9 maanden lang, none stop Tigray verwoest en geroofd.
Toch heeft Tigray het overleefd. Tigray vecht terug en heeft sinds juni 2021 de upper hand in de oorlog. In juni 2021 zijn de Ethiopische militaire, de Amhara militie en de Eritrese militairen grotendeel van Tigray verdreven en uit. Alleen West Tigray, de grens gebied met Soedan, is nog steeds bezet door Ethiopische, Amhara en Eritrese leger.Maar de oorlog gaat door, maar meestal buiten Tigray. Tigray heeft de gevecht doorgezet en heeft groot gebied van Amhara bezet. Het doel is geen sterk viand meer te hebben in de zuidelijke buur Ethiopie.
De Ethiopische regering heeft de oorlog verloren, maar heeft nog de macht in Ethiopie en controleert de diensten. Dus De regering blokeert internationale hulpdiensten. Daarmee gebruikt de regering honger als wapen om zo veel mogelijk Tigray door de honger dood te gaan.
Deze elendige situatie zal ooit ten einde komen. Maar daar na? Wat gaat gebeuren met Tigray. Op dit moment, met alles wat gebeurd is voor de laatste drie jaren, is er geen enkele mens uit Tigray meer die samen met Ethiopie verder wil. De onafankelijkheid van Tigray is onvermijdelijke geworden. Als vreede komt, de eeste ding wat de Tigriers willen is referundem te houden om onafhankelijke land te worden. Tigray gaat voor onafhankelijkheid. Door de onafhankelijkheid van Tigray dreigt Ethiopie helemaal uitelkaar te vallen.
Er zijn nog meer bevolkingsgroepen in Ethiopie die onafhankelijk willen worden. Ethiopie gaat net als Yugoslavia geschiedenis worden.
The changing boudaries of Ethiopia during the last 150 years